Przepis na zdrowie – czyli?

Zrozumieć wskaźnik masy ciała

Osoby z nadwagą mają nadmiar tkanki tłuszczowej. Kiedy ten dodatkowy tłuszcz osiągnie naprawdę niezdrowy poziom, mówimy, że dana osoba jest otyła.

Skąd więc wiesz, kto jest pulchny – jak w przypadku odrobiny nadwagi – a kto jest otyły? Gdzie jest linia podziału?

https://www.sciencenewsforstudents.org/wp-content/uploads/2019/11/a1709_1724.jpg

Badacze odpowiadają na to pytanie za pomocą obliczeń matematycznych. Wynik jest znany jako wskaźnik masy ciała lub BMI. BMI jest dość wiarygodnym wskaźnikiem otłuszczenia ciała. Dlatego naukowcy używają go do badań przesiewowych pod kątem osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne związane z nadwagą. Aby obliczyć BMI, musisz dokładnie znać czyjąś wagę i wzrost.

Chcesz obliczyć swoje BMI? Centers for Disease Control and Prevention (CDC) posiada witrynę internetową przeznaczoną do tego celu. Możesz wprowadzić kilka liczb i obliczyć swoje BMI. 

Ale jakie BMI jest zdrowe, a jaka wartość wskazuje na to, że ktoś ma nadwagę?

Nie ma tu szybkiej odpowiedzi. Dzieje się tak, ponieważ zdrowi chłopcy i dziewczęta mają zwykle różną ilość tkanki tłuszczowej. Obliczenie BMI musi to uwzględniać. Również ilość zdrowej tkanki tłuszczowej zależy od Twojego wieku – przynajmniej od małego dziecka do młodego dorosłego.

Tutaj znowu CDC może pomóc. Jedna z jej witryn internetowych zawiera tabele i wykresy wskazujące, jakie powinno być BMI dla mężczyzn i kobiet w każdym wieku. 

Zrozumieć główne składniki odżywcze

Dorośli często określają jabłka, ryby, brokuły i chudego kurczaka jako „pożywne”. W międzyczasie ciasteczka, napoje gazowane, lody i frytki są często nazywane „śmieciowym jedzeniem”.

Co sprawia, że ​​jedna grupa żywności jest dobra, a druga zła? Odpowiedź leży głównie w źródle energii tych produktów.

Nie wszystko w jedzeniu ma kalorie. Na przykład większość błonnika nie. Witaminy są bezkaloryczne, podobnie jak minerały, naturalne środki barwiące, sól i większość naturalnych aromatów. W rzeczywistości jedynymi rzeczami, które mają kalorie, są węglowodany, tłuszcze, białka i alkohol. Ta lista może wydawać się krótka, ale z wyjątkiem wody, te cztery składniki odżywcze stanowią większość składników żywności i napojów – przynajmniej wagowo.

Węglowodany obejmują cukry i skrobie. Każdy gram węglowodanów to 4 kalorie. Nie ma znaczenia, czy węglowodanem jest cukier stołowy, czy skrobia w ziemniaku – gram każdego z nich dostarcza taką samą ilość energii. Główną funkcją węglowodanów, zwłaszcza cukrów, jest szybkie uwalnianie energii. Ta energia napędza wiele procesów w organizmie, w tym te, które pozwalają biegać i rosnąć. Skrobie są zwykle bardziej skomplikowanymi cząsteczkami, powstałymi z połączenia cukrów i innych materiałów. Rozkładają się wolniej niż cukry, więc wolniej uwalniają swoją energię.

Białka, powstałe z kombinacji elementów budulcowych znanych jako aminokwasy, dają energię. Pomagają również w budowaniu tkanek ciała, takich jak mięśnie. Każdy gram białka to 4 kalorie.

Tłuszcze są pełne energii. Gram tłuszczu dostarcza ponad dwa razy więcej energii – w sumie 9 kalorii – podobnie jak taka sama masa węglowodanów lub białka. Chociaż tłuszcze mają złą opinię, są bardzo ważne. Organizm wykorzystuje tłuszcze jako elementy budulcowe, aby pomóc w tworzeniu ścian komórek w całym ciele. Wiele tłuszczów włącza również różne procesy i sygnały.

Tłuszcze działają na różne sposoby. Niektóre włączają sygnały, które zachęcają organizm do przechowywania ich jako tkanki tłuszczowej; inne robią dokładnie odwrotnie. Spożywanie niektórych rodzajów tłuszczów, takich jak tłuszcze nasycone i trans, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Ale inne typy, takie jak te znane i omega-3, zostały powiązane ze zdrowiem serca. Więc powiedzenie, że tłuszcze są złe lub dobre, jest zbyt proste. Wszystko zależy od ich rodzaju i ilości.

Dzieci nie powinny martwić się alkoholem, ponieważ picie go przez Ameryosobby niepełnoletnie jest nielegalne. Jednak pojawia się on w niektórych produktach spożywczych i lekach, takich jak wiele syropów na kaszel, które nie są przeznaczone dla dzieci. Każdy spożywany gram dostarcza organizmowi kolejnych 7 kalorii.

Kiedy duża część pożywienia składa się z tłuszczów lub cukrów, ma ono tendencję do uzyskiwania złej reputacji – jest określane jako śmieciowe. Powód: dają nam energię, ale niewiele innych ważnych mikroelementów – takich jak witaminy. Albo zachęca do przejadania się.

To szczególny problem w przypadku tłuszczów i cukrów, ponieważ nasze języki mają specjalne receptory dla obu. Wydaje się, że jest to sposób, w jaki Matka Natura zachęca nas do spożywania cukrów i tłuszczów, gdy są one dostępne.

I to była dobra strategia, kiedy ludzie żyli w klanach wędrujących łowców-zbieraczy kilka tysięcy lat temu. Trudno było o jedzenie, więc organizm zachęcał nas do spożywania pokarmów bogatych w kalorie. Teraz, gdy pożywienie jest obfite, łatwe do znalezienia i niedrogie, nasze ciała mogą zachęcać nas do jedzenia znacznie więcej niż potrzebujemy.

Ważne jest, aby pamiętać, że ani węglowodany, ani białka, ani tłuszcze nie są koniecznie złe. Problem pojawia się, gdy przejadamy się lub niedojadamy któregokolwiek z nich.