Ocet jabłkowy to popularny domowy środek. Ludzie używali go od wieków w kuchni i medycynie.
Wiele osób twierdzi, że może złagodzić szereg dolegliwości zdrowotnych, ale możesz się zastanawiać, co mówią badania.
Ocet jabłkowy ma różne właściwości prozdrowotne, w tym działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Co więcej, dowody sugerują, że może przynosić korzyści zdrowotne, takie jak wspomaganie utraty wagi, obniżanie poziomu cholesterolu, obniżanie poziomu cukru we krwi i łagodzenie objawów cukrzycy.

Jednak niewiele jest dowodów i potrzebne są dalsze badania, zanim będzie można zalecić tę terapię jako alternatywę.
W tym artykule przeanalizowano 3 możliwe korzyści zdrowotne octu jabłkowego.
1. Wysoka zawartość zdrowych substancji
Ocet jabłkowy wytwarzany jest w dwuetapowym procesie.
Najpierw producent wystawia pokruszone jabłka na działanie drożdży, które fermentują cukry i zamieniają je w alkohol. Następnie dodaje bakterie do dalszej fermentacji alkoholu, zamieniając go w kwas octowy – główny składnik aktywny w occie.
Kwas octowy nadaje ocetowi silny kwaśny zapach i smak. Naukowcy uważają, że ten kwas jest odpowiedzialny za korzyści zdrowotne octu jabłkowego. Ocet jabłkowy zawiera 5–6% kwasu octowego.
Organiczny, niefiltrowany ocet jabłkowy zawiera również substancję zwaną matką, która składa się z pasm białek, enzymów i przyjaznych bakterii, które nadają produktowi mętny wygląd.
Niektórzy uważają, że to matka jest odpowiedzialna za większość korzyści zdrowotnych, chociaż obecnie nie ma badań, które to potwierdzają.
Ocet jabłkowy nie zawiera wielu witamin ani minerałów, ale oferuje niewielką ilość potasu. Dobrej jakości marki zawierają również pewne aminokwasy i przeciwutleniacze.
PODSUMOWANIE
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji cukru z jabłek. To zamienia je w kwas octowy, który jest głównym składnikiem aktywnym octu i może odpowiadać za jego zdrowotne właściwości.
2. Może pomóc zabić szkodliwe bakterie
Ocet może pomóc w zabijaniu patogenów, w tym bakterii.
Ludzie tradycyjnie używali octu do czyszczenia i dezynfekcji, leczenia grzybów paznokci, wszy, brodawek i infekcji ucha.
Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, używał octu do czyszczenia ran ponad 2000 lat temu.
Ocet jest również środkiem konserwującym żywność, a badania pokazują, że hamuje rozwój bakterii, takich jak E. coli, w żywności.
Jeśli szukasz naturalnego sposobu na konserwowanie żywności, pomocny może być ocet jabłkowy.
Anegdotyczne doniesienia sugerują również, że rozcieńczony ocet jabłkowy może pomóc w leczeniu trądziku po nałożeniu na skórę, ale nie ma żadnych silnych badań, aby to potwierdzić.
PODSUMOWANIE
Główna substancja octu – kwas octowy – może zabijać szkodliwe bakterie lub zapobiegać ich namnażaniu. Ma historię stosowania jako środek dezynfekujący i naturalny środek konserwujący.
3. Może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i kontrolować cukrzycę
Do chwili obecnej jednym z najbardziej przekonujących zastosowań octu jest pomoc w leczeniu cukrzycy typu 2.
Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się wysokim poziomem cukru we krwi spowodowanym opornością na insulinę lub niezdolnością do wytwarzania.
Jednak osoby bez cukrzycy mogą również skorzystać na utrzymaniu poziomu cukru we krwi w normalnym zakresie, ponieważ niektórzy badacze uważają, że wysoki poziom cukru we krwi jest główną przyczyną starzenia się i różnych chorób przewlekłych.
Najskuteczniejszym i najzdrowszym sposobem regulacji poziomu cukru we krwi jest unikanie rafinowanych węglowodanów i cukru, ale ocet jabłkowy może mieć również korzystny wpływ.
Badania sugerują, że ocet zapewnia następujące korzyści dla poziomu cukru we krwi i insuliny:
- Małe badanie sugeruje, że ocet może poprawić wrażliwość na insulinę o 19–34% podczas posiłku wysokowęglowodanowego i znacznie obniżyć poziom cukru we krwi i odpowiedź na insulinę.
- W małym badaniu z udziałem 5 zdrowych osób ocet obniżył poziom cukru we krwi o 31,4% po zjedzeniu 50 gramów białego chleba.
- Małe badanie przeprowadzone na osobach z cukrzycą wykazało, że spożywanie 2 łyżek octu jabłkowego przed snem obniżyło poziom cukru we krwi na czczo o 4% następnego ranka.
- Liczne inne badania na ludziach pokazują, że ocet może poprawić funkcję insuliny i obniżyć poziom cukru we krwi po posiłkach.
National Centers for Complementary and Integrative Health (NCCIH) twierdzi, że bardzo ważne jest, aby ludzie nie zastępowali leczenia produktami zdrowotnymi o nieudowodnionej skuteczności.
Jeśli obecnie zażywasz leki obniżające poziom cukru we krwi, skonsultuj się z lekarzem przed zwiększeniem spożycia jakiegokolwiek rodzaju octu.
PODSUMOWANIE
Ocet jabłkowy okazał się bardzo obiecujący w poprawianiu wrażliwości na insulinę i obniżaniu odpowiedzi cukru we krwi po posiłkach.