Czy miód jest zdrowy?

Miód jest często sprzedawany jako zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru.

Wynika to w dużej mierze z licznych korzyści zdrowotnych z nim związanych i zawartością przeciwutleniaczy.

Jednakże, podczas gdy niektórzy twierdzą, że miód może być pysznym i pożywnym sposobem na zaspokojenie słodyczy, inni odrzucają go jako coś niewiele więcej niż zachciankę o wysokiej zawartości cukru.

W tym artykule dowiesz się, czy miód jest dla Ciebie dobry, czy zły.

Co to jest miód?

Miód to słodka substancja przypominająca syrop, którą pszczoły wytwarzają z nektaru roślin kwitnących.

Pszczoły zbierają nektar, a następnie konsumują go, trawią i zwracają do ula, aby wyprodukować miód.

Miód jest przechowywany w strukturach przypominających wosk zwanych plastrami miodu, które są gromadzone przez ludzi w ramach praktyki pszczelarskiej.

Dostępnych jest wiele rodzajów miodu, różniących się w zależności od pochodzenia roślinnego, metody ekstrakcji oraz tego, czy jest on surowy, czy pasteryzowany.

Typowe rodzaje obejmują:

  • Miód koniczynowy
  • Miód z awokado
  • Miód gryczany
  • Miód jagodowy
  • Miód szałwiowy
  • Miód eukaliptusowy
  • Miód z kwiatów pomarańczy
  • Miód z lucerny

Chociaż profil wartości odżywczych różni się w zależności od rodzaju, pojedyncza łyżka stołowa (21 gramów) miodu ma zazwyczaj 64 kalorie i 17 gramów węglowodanów z niewielką ilością lub bez tłuszczu, błonnika i białka.

Zawiera również kilka mikroelementów, takich jak potas, żelazo i cynk – ale w śladowych ilościach, mniej niż 1% referencyjnego dziennego spożycia (RDI).

STRESZCZENIE

Miód to słodka substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru roślin kwitnących. Istnieje wiele różnych rodzajów, ale generalnie jest on bogaty w kalorie i węglowodany oraz zawiera tylko śladowe ilości mikroelementów.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy

Wysokiej jakości miód jest bogaty w kilka ważnych przeciwutleniaczy – takich jak kwasy fenolowe i flawonoidy – które mogą wspierać lepsze zdrowie.

Przeciwutleniacze to związki, które pomagają zwalczać wolne rodniki powodujące choroby, zmniejszając w ten sposób ryzyko oksydacyjnego uszkodzenia komórek.

Związki te odgrywają kluczową rolę w zdrowiu – a niektóre badania sugerują, że mogą chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, rak i cukrzyca.

Co więcej, kilka badań wykazało, że spożywanie niektórych rodzajów miodu – takich jak odmiany gryczane – może zwiększyć poziom przeciwutleniaczy krwi.

STRESZCZENIE

Miód jest bogaty w przeciwutleniacze – takie jak kwasy fenolowe i flawonoidy – a spożywanie go może zwiększyć poziom antyoksydantów we krwi.

Może poprawić zdrowie serca

Zamiana zwykłego cukru na wysokiej jakości miód w diecie może poprawić różne aspekty zdrowia serca, ponieważ wykazano, że zmniejsza kilka czynników ryzyka chorób serca.

Na przykład jedno 30-dniowe badanie porównujące wpływ cukru stołowego i miodu u 55 osób wykazało, że miód pomógł obniżyć poziom całkowitego i „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając „dobry” cholesterol HDL.

Był również w stanie obniżyć poziom trójglicerydów nawet o 19%.

Ponadto badania na zwierzętach wykazały, że suplementacja miodem może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi (najwyższa wartość odczytu), kolejny główny czynnik ryzyka chorób serca.

STRESZCZENIE

Badania na zwierzętach i ludziach sugerują, że zamiana zwykłego cukru na miód może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienie krwi.

Wspomaga gojenie się ran

W niektórych formach medycyny tradycyjnej, takich jak ajurweda, miód nakłada się bezpośrednio na skórę, aby wspomóc gojenie się ran.

Uważa się, że jest to spowodowane właściwościami antybakteryjnymi miodu i jego zdolnością do zmniejszania wzrostu mikroorganizmów, które mogą powodować infekcje.

W jednym małym badaniu stosowanie miodu manuka bezpośrednio na owrzodzenia stopy było tak samo skuteczne, jak konwencjonalne opatrunki na rany i przyspieszyło gojenie 97% owrzodzeń.

Podobnie, inne badanie z udziałem 30 osób wykazało, że dodanie miodu do opatrunków na rany poprawiło gojenie około 43% owrzodzeń stopy po trzech miesiącach.

Tymczasem inne badania sugerują, że miód może być również przydatny przy leczeniu chorób skóry, takich jak łuszczyca, zapalenie skóry i opryszczka.

STRESZCZENIE

Miód ma właściwości antybakteryjne i może pomóc w leczeniu wrzodów i chorób skóry, takich jak łuszczyca, zapalenie skóry i opryszczka.