Chrzan to pikantne warzywo korzeniowe z rodziny musztardowych. Warzywo sadzi się wczesną wiosną lub późną jesienią i rozwija się w chłodniejszych warunkach. Chrzan jest powszechnie wytwarzany w paczkowanym sosie o tej samej nazwie, który służy do przyprawiania wszystkiego, od ryb po hamburgery. Jest podobny w smaku do wasabi, które jest używane jako zwykły dodatek do sushi.
Chrzan wyróżnia się spośród innych warzyw silnym, gryzącym smakiem. Chociaż nie zjesz samego chrzanu, doda on szyku każdej potrawie, którą przyrządzisz.

Korzyści zdrowotne
Chrzan to nie tylko aromatyczne warzywo korzeniowe. Od wieków jest stosowany w medycynie na całym świecie. Oto, co eksperci mają do powiedzenia na temat korzyści zdrowotnych płynących z chrzanu:
Pomóż zmniejszyć stan zapalny
Chrzan, podobnie jak inni członkowie rodziny gorczycy, zawiera związek chemiczny o nazwie sinigrin. Wykazano, że sinigrin pomaga zmniejszyć stan zapalny, blokując lub zmieniając części układu odpornościowego, które powodują stan zapalny. Te same badania sugerują, że sinigrin może pomóc złagodzić objawy miażdżycy, chociaż przed wyciągnięciem jakichkolwiek ostatecznych wniosków należy przeprowadzić więcej badań.
Zwalcz obrażenia komórek
Korzeń chrzanu jest naturalnie bogaty w przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić organizm przed uszkodzeniami komórek, wiążąc się z wolnymi rodnikami.
Wczesne badania sugerują również, że chrzan może zapobiegać wzrostowi komórek raka okrężnicy, płuc i żołądka, chociaż należy przeprowadzić więcej badań na ludziach, aby to potwierdzić.
Popraw zdrowie układu oddechowego
Jeśli jadłeś wcześniej chrzan, prawdopodobnie znasz wyjątkowe uczucie pieczenia, które może wywołać w nosie, gardle i zatokach. Oprócz łzawienia oczu, chrzan może w rzeczywistości pomóc w utrzymaniu zdrowia układu oddechowego. Jedno z badań wykazało, że suplement zawierający suszony chrzan i nasturcję skutecznie leczy infekcje zatok i zapalenie oskrzeli. Jednak należy przeprowadzić więcej badań na ten temat.
Odżywianie
Chrzan zawiera szereg ważnych składników odżywczych, w tym:
- Wapń
- Magnez
- Potas
- Foliany
- Witamina C
- Cynk
Składniki odżywcze na porcję
Jedna łyżeczka sosu chrzanowego kupionego w sklepie zawiera:
- Kalorie: 2
- Tłuszcz: 0 gramów
- Cholesterol: 0 miligramów
- Sód: 16 miligramów
- Węglowodany: 1 gram
- Błonnik: 0 gramów
- Cukier: 0 gramów